活生生既博物館!梵蒂岡一日遊!

by 網友投稿

難得黎到意大利羅馬,點可以唔黎埋呢個全世界人口最少既國家 – 梵蒂岡?梵蒂岡除左係全世界人口最少既國家之外,仲係天主教會最高權力機構「 聖座 」 的所在地、天主教教會最高領導人教宗的駐地、世界六分之一的信仰中心。

梵蒂岡位於羅馬既西北部,要去其實唔難,由羅馬市中心既特米尼車站(Stazione Di Roma Termini / Roma Termini )乘搭 40號 或 64號 ,大約半個鐘就可以到達梵蒂岡。又或者可以搭地鐵A綫,係 Ottaviano(第7站 ) 站落車,行一小段路就到達啦!

?小提示 : (除左買 Roma pass ,大家可以係火車站內既書報攤買一種叫Roma _ Hour 既巴士pass,分別有24 48 72 Hour 可以選擇,而且價錢較平!)

入到黎梵蒂岡,大多旅客最理想目標 : 梵蒂岡美術館以及聖伯多祿大教堂。由於博物館喺係另一方向,所以要係後一個站Cipro落車。因為知道梵蒂岡博物館會好多人,所以我咩都唔理,衝向美術館方向!( 記得上網買定門票,因為現場真係好多人!People mountain people sea 個隻)一個人既門票為16歐元,另加4歐元為預約費。如果大家想了解多啲展品既背景,可以租導覽機,內有中文(唔係廣東話呀嗚),方便大家了解多啲製作者創作背後既故事。

2018 09 23 下午3.34.38
係館入面記得保持安靜,做個安靜既觀賞者呀!
2018 09 23 下午3.34.43
附近既人大多係抬高頭,擘大個口得個窿。(因為真係好震撼。)

地圖廊:義大利各地全圖,教宗額我略十三世委派佩魯賈的Ignazio Danti繪於牆上,長120米。

參觀完博物館之後,就可以向大教堂出發啦!聖伯多祿大教堂被譽為最傑出既文藝復興建築,亦為世界上最大既教堂。企係教堂既頂層仲可以觀望整個梵蒂岡,咁樣既話,點可以唔登頂?

2018 09 23 下午3.34.49

要上教堂頂部有兩個方法 : 一係行樓梯,一係就搭?。我同朋友揀左前者,雖然唔係教徒,但係呢咁神聖既地方,點可以就咁搭?上去?一於行樓梯,500級樓梯,濕濕碎啦!(就望到了,就能望到了⋯⋯⋯)

2018 09 23 下午3.34.54
為左呢個景,我風濕發作⋯⋯

如果大家唔想行得咁辛苦,可以選擇搭?,不過連門票需要10歐元,選擇行樓梯既就需要7歐元。不過辛苦過後見到眼前既風景,幾辛苦都值得。梵蒂岡雖然細,但係極具歷史價值,大家有機會不妨黎呢個最細國家參觀下!

You may also like

Leave a Comment

Traveltopia - 旅遊邦資訊平台